Cappadocia Ultra Trail - 117 Km si 3.630 m diferenta de nivel

24.10.2017

 

Primul Ultra Trail din cariera!

Acum spun "primul", cand am terminat am spus ca este "ultimul"!

 

A fost greu, chiar destul de greu si foarte lung. Erau kilometrii care parca nu se mai terminau!

 

Conform statisticilor: 

Overall

- concurenti care au luat start-ul - 205

- finisheri in timpul regulamentar (24 ore) - 151

- concurenti care au abandonat (nu au ajuns la finish in termenul limita) - 54 (26,3%). Acest parametru arata gradul de dificultate al cursei!!!

- am fost 9 romani, eu clasandu-ma pe locul 5 intre ei.

Locul obtinut de mine - 50

 

Categoria de varsta +40

- concurenti care au luat start-ul - 66 (32,2% din total)

- finisheri in timpul regulamentar (24 ore) - 54

- concurenti care au abandonat (nu au ajuns la finish in termenul limita) - 12

(18,2%). Acest parametru arata gradul de dificultate al cursei!!!

- am fost 2 romani, eu clasandu-ma pe locul 1 intre ei.

Locul obtinut de mine - 15

 

Concluziile mele:

1. nu ai ce sa cauti la un astfel de concurs fara antrenament specific. Aici nu am bifat corespunzator!

2. iti trebuie echipament de cea mai buna calitate. Orice mica neplacere se poate tranforma in rana si poate duce la abandon. Aici am bifat OK. Am terminat cursa fara daune majore, fara basici, unghii cazute, alte rani. De retinut ca iti tebuie experienta in alcatuirea echipamentului si daca nu o ai este foarte util sa intrebi pe cineva care a mai participat la curse de genul acesta. Nu are rost sa cari echipament suplimentar.

3. nu ai ce sa cauti la un astfel de concurs fara un plan nutritional bine facut atat pentru zilele de dinaintea concursului, cat si pentru perioada consursului,  imediat dupa si in ziua urmatoare. Pregatirea organismului pentru un efort de o intensitate mare, pe o perioada foarte lunga de timp este extrem de importanta pentru a putea termina cursa si mai ales sa o termini in conditii optime. Nu mai vorbim de refacere care se poate face relativ rapid si usor sau poate dura mult si cu o readaptarea greoaie la efort. Aici am bifat excelent. Dupa mai putin de 30 ore de la finish am fost aproape refacut, durerile musculare fiind mult diminuate. A mai ramas recuperea orelor de somn (aspect ce va mai dura) deorece dupa concurs am dormit doar cca 6 ore ( a avut Vlad concurs, si a iesit a iesit pe Locul IV), iar in dimineata urmatoare m-am trezit la 4:30 pentru a pleca in excursie cu balonul cu aer cald.

4. Iti trebuie cat mai multe informatii despre traseu. Altfel vei fi surprins (de regula neplacut) si daca nu ai foarte multa vointa, detrminare, forta psihica, poti claca si abandona concursul. La capitolul informatii am stat foarte slab. Nu am avut nici un fel de informatie decat cea de pe site-ul competitiei, care era foarte sumara. Ulterior am simtit lipsa unei informari de calitate si corecte. Aceasta o poti obtine de la persoane care au mai facut cursa (atat discutand cu ei, cat si afland din diverse review-uri). 

5. Iti trebuie o incarcare emotionala puternica astfel incat sa poti sa faci fata efortului intens si surprizelor de tot felul ce pot aparea pe traseu (lipsa cunoasterii lui, probleme de echipament, alimentatie, frustrari diverse, etc). Aici am stat foarte bine. Am fost pregatit psihic pentru absolut orice. Fiind prima oara la un astfel de concurs, nu aveam cum sa stiu la ce trebuie sa ma astept, asa ca nu am avut asteptari! Am fost foarte atent sa imi evaluez mereu rezervele de energie fizica astfel incat sa nu clachez si eram pregatit psihic sa depasesc orice problema ce va aparea. 

 

Cate ceva despre traseu:

Primii 60 km sunt SUPERBI. Merita facuti. Se desfasoara intr-un areal foarte frumos: canioane, forme de relief specifice zonei, mici zone impadurite cu vegetatie specifica etc. (pozele sunt de la concursul de anul trecut. Pana acum nu au fost publicate poze pe site-ul competitiei. Imediat ce vor aparea le voi urca pe pagina de FB).