Cappadocia Ultra Trail - 117 Km si 3.630 m diferenta de nivel

24.10.2017

 

Primul Ultra Trail din cariera!

Acum spun "primul", cand am terminat am spus ca este "ultimul"!

 

A fost greu, chiar destul de greu si foarte lung. Erau kilometrii care parca nu se mai terminau!

 

Conform statisticilor: 

Overall

- concurenti care au luat start-ul - 205

- finisheri in timpul regulamentar (24 ore) - 151

- concurenti care au abandonat (nu au ajuns la finish in termenul limita) - 54 (26,3%). Acest parametru arata gradul de dificultate al cursei!!!

- am fost 9 romani, eu clasandu-ma pe locul 5 intre ei.

Locul obtinut de mine - 50

 

Categoria de varsta +40

- concurenti care au luat start-ul - 66 (32,2% din total)

- finisheri in timpul regulamentar (24 ore) - 54

- concurenti care au abandonat (nu au ajuns la finish in termenul limita) - 12

(18,2%). Acest parametru arata gradul de dificultate al cursei!!!

- am fost 2 romani, eu clasandu-ma pe locul 1 intre ei.

Locul obtinut de mine - 15

 

Concluziile mele:

1. nu ai ce sa cauti la un astfel de concurs fara antrenament specific. Aici nu am bifat corespunzator!

2. iti trebuie echipament de cea mai buna calitate. Orice mica neplacere se poate tranforma in rana si poate duce la abandon. Aici am bifat OK. Am terminat cursa fara daune majore, fara basici, unghii cazute, alte rani. De retinut ca iti tebuie experienta in alcatuirea echipamentului si daca nu o ai este foarte util sa intrebi pe cineva care a mai participat la curse de genul acesta. Nu are rost sa cari echipament suplimentar.

3. nu ai ce sa cauti la un astfel de concurs fara un plan nutritional bine facut atat pentru zilele de dinaintea concursului, cat si pentru perioada consursului,  imediat dupa si in ziua urmatoare. Pregatirea organismului pentru un efort de o intensitate mare, pe o perioada foarte lunga de timp este extrem de importanta pentru a putea termina cursa si mai ales sa o termini in conditii optime. Nu mai vorbim de refacere care se poate face relativ rapid si usor sau poate dura mult si cu o readaptarea greoaie la efort. Aici am bifat excelent. Dupa mai putin de 30 ore de la finish am fost aproape refacut, durerile musculare fiind mult diminuate. A mai ramas recuperea orelor de somn (aspect ce va mai dura) deorece dupa concurs am dormit doar cca 6 ore ( a avut Vlad concurs, si a iesit a iesit pe Locul IV), iar in dimineata urmatoare m-am trezit la 4:30 pentru a pleca in excursie cu balonul cu aer cald.

4. Iti trebuie cat mai multe informatii despre traseu. Altfel vei fi surprins (de regula neplacut) si daca nu ai foarte multa vointa, detrminare, forta psihica, poti claca si abandona concursul. La capitolul informatii am stat foarte slab. Nu am avut nici un fel de informatie decat cea de pe site-ul competitiei, care era foarte sumara. Ulterior am simtit lipsa unei informari de calitate si corecte. Aceasta o poti obtine de la persoane care au mai facut cursa (atat discutand cu ei, cat si afland din diverse review-uri). 

5. Iti trebuie o incarcare emotionala puternica astfel incat sa poti sa faci fata efortului intens si surprizelor de tot felul ce pot aparea pe traseu (lipsa cunoasterii lui, probleme de echipament, alimentatie, frustrari diverse, etc). Aici am stat foarte bine. Am fost pregatit psihic pentru absolut orice. Fiind prima oara la un astfel de concurs, nu aveam cum sa stiu la ce trebuie sa ma astept, asa ca nu am avut asteptari! Am fost foarte atent sa imi evaluez mereu rezervele de energie fizica astfel incat sa nu clachez si eram pregatit psihic sa depasesc orice problema ce va aparea. 

 

Cate ceva despre traseu:

Primii 60 km sunt SUPERBI. Merita facuti. Se desfasoara intr-un areal foarte frumos: canioane, forme de relief specifice zonei, mici zone impadurite cu vegetatie specifica etc. (pozele sunt de la concursul de anul trecut. Pana acum nu au fost publicate poze pe site-ul competitiei. Imediat ce vor aparea le voi urca pe pagina de FB).

 Urmatorii aproape 60 km (de la PC6 la Finish) sunt foarte grei si urati. Motiv pentru care nici nu sunt poze!

La aceasta parere au contribuit mai multi factori: relieful si traseul (atat cat am apucat sa vad pt ca s-a lasat intunericul si am continuat la lumina frontalei), oboseala, frigul si intunericul. 

Traseul a fost pe la margini de camp si prin camp, drumuri "parasite" de tara, cam 10km pe un drum plin da o tarana extrem de fina si avand o grosime care uneori ajungea si la mijlocul tibiei (cam 15-20cm),

 

 

teren foarte denivelat cu smocuri de vegetatie pe care alergai noaptea (in afara de primul concurent, cred ca toti am mers pe intuneric in aceasta zona) si in care riscul de accidentare era imens (practic nu vedeai foarte bine pe unde calci), coborare abrupta printre bolovani imensi (cam jumatate din statura unui om) si urmata de urcari abrupte, etc.

 

Dupa experienta traita, recomand cursa de 60 Km oricui are o pregatire fizica acceptabila. Daca nu vrei o pozitie buna in clasament, traseul merita facut si timpul limita de 24 ore este ai mult decat acopreritor. Oricum, pana se insereaza sunt cca. 12 ore la dispozitie, suficient sa termini cursa in conditii optime, astfel incat sa te poti bucura de frumusetile traseului.

 

In schimb, avand in vedere rata destul de mare a celor care nu s-au incadrat in timpul limita (26,3%) precum si  dificultatea celei de-a doua parti a traseului, cursa de 110 Km (asa este "botezata" desi are cca. 117 km) trebuie sa ramana dedicata celor cu experienta in alergarea montana si cu o pregatire fizica si psihica foarte buna. In caz contrar, riscul de a nu te bucura de cursa si, mai rau, de a o termina accidentat este destul de mare.

 

Sloganul Efort - Durere - Placere se potriveste de minune in astfel de competitii!

Suntem aproape de voi si ne imbogatim mereu experienta pentru a va putea ajuta cu informatii concrete despre trairile pe care le puteti avea in cursele voastre, despre modul in care le puteti face fata, despre nutritie si echipamentul necesar, despre tot ceea ce va trebuie astfel incat sa terminati cursele multumiti de voi, mandrii, fara accidentari si cu amintiri de neuitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Articole recomandate

Preda Publishing partener Efort Club

April 10, 2017

1/5
Please reload

Articole recente
Please reload

Arhiva
Please reload

Cauta